SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ilosc bialka

  • Kulturystyka jest sportem, w którym czasem trzeba mocno się nakombinować, aby dać sobie okazję do tego, by aktywować wzrost masy mięśniowej. Czasem utarte schematy treningowe czy żywieniowe "normy" nie wystarczają. Trzeba skorzystać ze specjalnych technik treningowych czy dietetycznych sztuczek, które to przyczyniają się do szybszego wzrostu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10954 Data: 2018-03-10 10:28:52
  • Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2715 Data: 2020-07-14 09:45:23
  • Kiedy spodziewasz się miesiączki, jesteś nastawiona na zmiany nastroju, na to, że możesz być np. marudna. Czasami jednak zdarza się, że odczuwamy także niepokój. Czy to normalne? Skoncentruj się na węglowodanach i wapniu Wypróbuj śniadania na bazie złożonych węglowodanów z dodatkiem białka bogatego w wapń, np. owsianka z kefirem i dodatkiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2936 Data: 2021-04-16 17:07:31
  • Bóle głowy to stosunkowo częsta dolegliwość. Powodują je różne czynniki, m.in. zmęczenie, nieodpowiednia dieta, stres, pogoda i wiele innych. Migrena to z kolei choroba przewlekła, której objawem są napadowe bóle głowy. Mogą im towarzyszyć inne dolegliwości, takie jak mdłości, światłowstręt. Osoby, które często cierpią z powodu bólu głowy, zwykle [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1399 Data: 2022-03-28 08:50:20
  • Przynajmniej od kilku dekad powtarza się teza, iż ograniczenie podaży energii może przedłużyć życie. Dlaczego tak się dzieje? Z jednej strony uzyskanie dużej, nadmiarowej masy ciała powoduje nasilone ryzyko cukrzycy typu 2, a co za tym idzie wszystkich związanych z nią powikłań głównie sercowo-naczyniowych (mikroangiopatii np. uszkodzenia wzroku i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1446 Data: 2023-04-07 06:21:37
  • Istnieje coraz więcej dowodów na to, że stres oksydacyjny odgrywa ważną rolę w rozwoju i progresji miażdżycy. Witamina C jest głównym rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem w ludzkim osoczu i postawiono hipotezę, że chroni przed rozwojem choroby niedokrwiennej serca. Interpretacja Przykładowo miażdżyca i choroba niedokrwienna serca (CHD) są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1609 Data: 2021-05-29 14:06:30
  • Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1752 Data: 2023-03-20 17:20:06
  • Jeśli lubisz pikantne jedzenie, prawdopodobnie spróbowałeś już nie raz pieprzu cayenne. Z pikantnym jedzeniem jest tak - albo je uwielbiasz albo nienawidzisz - w zależności od Twojej indywidualnej tolerancji tego rodzaju potraw. Jednak, jak wiadomo, to bogate w kapsaicynę warzywo nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również przynosi korzyści [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5602 Data: 2019-08-27 09:50:49
  • Można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że nie ma osoby na świecie, która chociaż raz w życiu nie jadła ciastek. Te produkowane od wieków wypieki znane są każdemu. Przez stulecia stworzono niezliczone rodzaje słodyczy, warto wymienić ciastka kruche i miękkie, z dodatkami owoców lub orzechów, z polewami, galaretkami lub posypane cukrem. Marka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2869 Data: 2021-02-06 09:37:52
  • Co daje picie kolagenu rybiego?

    Artykuł
    Suplementy

    Kolagen to powszechne białko w organizmach zwierząt, a jego specyficzna struktura i właściwości różnią się w zależności od miejsca występowania. Pierwsze organizmy wytwarzające kolagen prawdopodobnie pojawiły się już w erze prekambryjskiej, około 750-800 milionów lat temu. To czas, kiedy większość wielokomórkowych form życia zaczęła ewoluować. Do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 555 Data: 2023-07-06 10:28:09
  • Czosnek stymuluje anabolizm

    Artykuł
    Badania naukowe

    Wykorzystanie czosnku w formie dodatku pokarmowego lub suplementacji zazwyczaj kojarzy się nam z praktykami naszych dziadków, gdzie medycyna ludowa nakazywała zajadać się nim, gdy łapał nas stan obniżonej odporności. Jak wykazują badania, pewne związki siarki zawarte w roślinie pełni nie tylko funkcje prozdrowotne, ale i wykazuje pewne cechy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1995 Data: 2018-06-25 11:21:59
  • Dietetyczna galaretka bez cukru

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Słodycze, budynie, ciastka, przekąski, słodzone napoje czy fast-food, to czynniki burzące uzyskaną przez nas formę i zdrowie, jakim możemy się cieszyć przez długie lata. Bazowanie na nich i spożywanie w dużej ilości niestety jest największym problemem współczesnej ludzkości. Pogłębia to nie tylko otyłość i nieatrakcyjny wygląd sylwetki, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3060 Data: 2018-09-24 17:59:33
  • Chociaż napoje roślinne są świetną alternatywą dla mleka krowiego, to jednym z minusów jest brak podstawowego składnika odżywczego (znajdującego się w mleku krowim) — wapnia. Pomaga budować mocne kości i zęby oraz może zapobiegać osteoporozie w późniejszych latach. Odgrywa również rolę w krzepnięciu krwi, skurczu mięśni i funkcjonowaniu nerwów. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1181 Data: 2022-03-13 19:08:02
  • Słowo węglowodany powoduje, iż u większości z nas pierwsze, o czym pomyślimy to źródło energii dla naszych mięśni, organów, w tym mózgu, aby mógł prawidłowo funkcjonować. Dostarczenie naszym mięśniom energii w postaci wysokiej jakości węglowodanów jest podstawą do ich rozwoju. Z tego też względu tak bardzo istotne jest to, co jemy i w jakich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3326 Data: 2018-07-13 08:13:31
  • Z pewnością problem, który za chwilę opiszę, dotknął zdecydowaną większość osób stosujących dietę redukcyjną. Pierwszy tydzień diety znakomite wyniki - waga spada o np. 3 kg! Każdy myśli sobie - whoa - W tym tempie to dieta nie zajmie mi dwóch miesięcy, ale już za trzy tygodnie będę mogła wskoczyć w strój kąpielowy i pokazać się bez wstydu na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2634 Data: 2021-03-26 10:34:13
  • Naukowcy, Schoenfeld BJ i wsp. przeprowadzili wiele badań które mają dużą wartość dla osób trenujących. Naukowcy nie próżnują i w końcu sierpnia 2018 r. pojawił się kolejny ciekawy eksperyment. Celem badania była ocena adaptacji mięśniowej pomiędzy protokołami treningu o niskiej, umiarkowanej i wysokiej objętości u mężczyzn mających doświadczenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3482 Data: 2018-11-20 07:37:14
  • Mężczyźni, którzy trenują siłowo, mają niższy poziom tkanki tłuszczowej, niż ci, którzy stawiają na trening aerobowy - bieg, jazda na rowerze lub inne ćwiczenia aerobowe. Naukowcy z Uniwersytetu w Harvardzie prowadzili obserwacje pod tym kątem przez 12 lat. Trening siłowy a tkanka tłuszczowa Część z nas uważa, że to trening aerobowy jest najlepszą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12612 Data: 2019-07-02 10:52:46
  • Potas zmniejsza szkodliwość diety ketogenicznej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1247 Data: 2021-06-04 08:06:57
  • Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5143 Data: 2017-08-19 12:31:10
  • Kiedy chcesz zwiększyć spożycie witaminy C, zaczynasz częściej sięgać po owoce. Dużą zawartość tej witaminy mają cytrusy, kiwi, truskawki, porzeczki. Ale istnieje jeszcze jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1526 Data: 2020-10-27 08:39:15